Extraordinary home immersed in the mountains

The Peaks View residence, designed by Carney Logan Burke Architects, is located near Wilson, Wyoming, in a grassy meadow, adjacent to the Teton mountain range. The design solution for the project had to satisfy two conflicting goals: the finished project must fit seamlessly into a neighborhood with distinctly conservative design guidelines while satisfying the owners desire to create a unique home with roots in the modern idiom. Within these constraints, the architect created an assemblage of building volumes to break down the scale of this 6,500 square foot home. This trio of buildings wrap around a south-facing courtyard, a warm refuge for outdoor living during the short summer season in Wyoming.

The roof of the living pavilion extends to create a covered outdoor extension for the main living space. The exterior is clad primarily in cedar siding; two types were used to create pattern, texture and depth in the elevations. While the building forms and exterior materials conform to the design guidelines and fit within the context of the neighborhood, the interiors imparts a well-lit, refined and warm character. Wood, plaster and simple detailing and materials completes the interior. Display for a Kimono was deliberately incorporated into the entry. Its influence on the interior can be seen in the delicate stair screen and the millwork which is conceived as simple wood containers within spaces. Ample windows provides excellent daylight and a connection to the site.