Spectacular garden house in Brazil

This incredible 80′s house was designed by Brazilian architect David Guerra. The director of a company, with a head office in London chose this house to be reconstructed into a vacation residence in Brazil. One of the main wishes was to make the interior/exterior integration bigger, making the garden participate in the day-by-day of the house, bringing more light to the rooms that used to be too dark. Another important point was to make this house more modern, giving new spaces and new ways to use them, compatible with a new lifestyle and new residents. Integrate spaces, destroy walls, transform doors, windows and attach protection covering, substitute products, recuperate structures, new electric, new hydraulic, new illumination, an atelier, a wine cellar, gourmet kitchen, bathroom, sauna, deck and pool. The reconstruction was huge. All the bathrooms, kitchen and service clear covering, giving an opposite idea of the wood in the structures. Only in the gourmet kitchen was a sand tone chosen, with the use of the demolition wood, ceramic Brennand, and granite capão bonito, enhanced by the proximity from the green in the garden.

The idea of the house was to present itself always open for friends, so the architect arranged the interiors with the intention to integrate cozy spaces that are open and inviting and provide lightness throughout; in addition to hosting several personal objects picked up on travels by the owner. Natural characteristics mixed with neutral and raw tones lend an air of coziness to the home. Furniture with the bottom distant from the floor, that goes from the stick feet and armchairs, and acrylic chairs have the intention to make the spaces bigger, light and fluid. The mix of styles, which goes from the 50’s, passes by the classics, ethnics, contemporaries, and is incremented with Brazilian references. The covering of white tile used in the kitchen, dining, bathrooms and service area has the function to give coziness and, at the same time, add lightness to the house. The superior windows with wood shutters gave space to big blindex openings and new glass coverage appears, in the center of the fireplace, bringing illumination to the house. There was also a concern of illuminating the rooms, in keeping with a cozy atmosphere. The balconies and the decks were extended to create ambiance without interfering the flow.

Photos: Jomar Bragança