Beautiful contemporary home in Cape Town

This dreamy sky-high home captures the feel of the sea below by using levels to spectacular effect in Cape Town, South Africa, designed by SAOTA (Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects) and OKHA Interiors. La Grande Vue 5A was designed for a growing family that needed to demolish their bachelor pad and build a larger residence. The result is a dual-level penthouse, including two en-suite bedrooms, a living area and a kitchen on the first level, a studio, third bedroom and garage on the lower level, and an apartment underneath. On the roof, is a swimming pool and terrace, as well as the magnificent SKY BAR containing a cocktail bar and entertainment area.

The architect’s bold control of levels and layering has resulted in a visually stunning sculptural interior. They wanted the feel of the apartment to be a contrast between laid-back comfort and slick sophistication. Creme-de-la-creme marble slabs were used for the floors and the woods were lime-washed to give them a “beachy” feel. Accent colors were kept to greys and aquamarines. Adam Court of OKHA Interiors created a range of furniture using the home as a canvas. “We wanted to create a relaxed but sophisticated look; one that was not only about individual pieces but about creating a totally new experience.

The result is a balance between the functional and the eye-catching, from white-leather sofas to ethnic pieces found on exotic travels. David Reade glass pieces sit alongside stacked cubic frames, together with cashmere throws and deep pile rugs. “We wanted to break free from the mould, create a piece of poetry that plays on light, space and geometry, and balances the primal quality of raw surfaces with modern elements,” Stefan concludes.

Visit the website of SAOTA Architects here.

  • Sharon