Innovative contemporary barn conversion

Threshing Barn is a Victorian post and beam frame 1840’s barn conversion in Surrey, England designed by Stedman Blower Architects. The residence was built for a young family who wanted a new home in a contemporary style. The project was showcased as on the famous television show ‘Grand Designs’. In the finished building, the curved and plastered walls, spiral stair and sinuous bridge contrast with the simple geometry of the timber frame. The interior features a large central void with high ceilings which sets the tone for the whole design, one that is characterized by openness and space. The rooms are interlaced by way of a dramatic suspended walkway, which is open to the living room below.

On the upper level, the master bedroom overlooks a stunning landscape and the church where the home owners were married. The aim of the project for the homeowner’s was to live in a home whose historic roots were not disguised but complemented by the sculpted forms and living spaces that were placed within it. From the owner’s “the barn now has all the futuristic capabilities of the most modern home. It is future proof with lighting, computers, TV, sound, heating and air quality all networked. We also decided to limit our use of processed water and installed a rainwater harvesting system; renamed ‘The Yellow Submarine’! The budget for this spectacular project was approximately $619,243.

For more in-depth information on this project, please visit here.