The Seaview House in Old Barwon Heads

The Seaview House has been designed by architecture firm Jackson Clements Burrows and is situated in Old Barwon Heads, Australia. The contemporary home is located on a street which accommodates an eclectic mix of post war beach houses dominated by single storey weatherboard dwellings. The owners were looking to replace their existing deteriorating beach shack with a modest beach retreat that would subsequently become their permanent dwelling. After many years spent in Barwon Heads, the clients were seeking a house that would integrate effortlessly with the existing streetscape whilst acknowledging the changing character of the town.

The design of the house was carefully conceived to embrace the essence of the clients existing rural and coastal lifestyle and to accommodate the later stages of their lives. The planning arrangement of the house is split into three primary pavilions connected by glazed links which embrace a north facing courtyard, protected from prevailing breezes. The South pavilion is strategically sited to embrace river views through its partial elevation above the garage and the primary north solar orientation. This pavilion provides the primary open plan living space and kitchen, study, laundry and guest bedroom/bathroom.

The Northwest pavilion is separated by a breezeway to provide cross-ventilation and accommodate an outdoor shower; it encompasses the retreat, master bedroom, walk-in robes and en-suite bathroom. The street facing, Northeast pavilion provides a shaded gauze room, referencing aspects of traditional rural woolsheds, using timber battens for shading whilst providing extensive cross-ventilation for cooling purposes.

Visit the website of Jackson Clements Burrows here.

  • http://www.exitdesign.com.pl pawel

    That is nice… very nice!!! :-)