Sensational industrial loft in TriBeCa

Franklin Street Loft was designed by interior architecture studio Jane Kim Design in TriBeCa, New York. This 3,000 square foot loft features two guest bedrooms and a 900 square foot master suite. The early 20th-century building was once an industrial warehouse that had been previously renovated but had original industrial details covered by paint and gypsum board. The client wished to have the loft returned to its original industrial feel, stripping materials to its original state. Layers of paint were removed from the brick, gypsum board was removed from the columns and the cast iron was cleaned, which had originally been hidden. Wood joists were stripped of paint and sealed, and new random width antique oak flooring was installed.

Ceiling beams were stained and salvaged materials such as reclaimed barn wood for the counters and reclaimed marble slabs in the master bathroom were used to enhance the industrial feel of the space. The trapezoid shaped plan creates an exaggerated perspective as one looks through the main living space to the kitchen. The ceilings and columns are stripped to bring the industrial space back to its most elemental state. The blackened steel canopy and blackened steel doors were designed to complement the raw wood and wrought iron columns of the stripped space.

The canopy over the kitchen was designed to reference the existing steel awnings found in the neighborhood, defining the kitchen space in the open floor plan.

The dining table is a reclaimed piece of industrial machinery with a piece of glass on it, from here.

The stools are vintage Toledo stools.

The brick wall is part of the original industrial building; the reclaimed wood shelving is left open to highlight the brick.

The theme of using outdoor street architecture inside the loft carries through to the master bedroom, where the hanging globe pendants recall vintage street lamp design.

The frosted wire glass is used as a privacy screen for the master bedroom and to give an interesting shadow and texture, as well as to filter in natural light.

The bed was made from the same reclaimed wood used in the kitchen.

The doors to the bathroom are custom designed and the Mercer Bathtub and the sink is available from here.

The master bath shower is lined with reclaimed marble slabs found here.

The mirror was found at an architectural salvage store. Custom copper panels were added to match on top and bottom so it would look like the whole wall was made of copper.

Photos: Eduard Hueber/archphoto