Dream house magically suspended on a bluff

Having been neglected for nearly 50 years, this incredible dream home was rescued by new owners who sought to restore the home to its original grandeur by Siemasko + Verbridge, an architecture, interior and landscape design firm in Beverly, Massachusetts. Prominently located on the rocky shoreline, its presence welcomes all who enter into Marblehead from the Boston area. The exterior respects tradition; the interior combines tradition with a sparse respect for proportion, scale and unadorned beauty of space and light. The home had originally been built in 1899, taking four years to renovate; the historic facade was renewed and restored. The home was originally 4,000 square feet but was expanded to 9,300 square feet of living space, but was kept as historically accurate as possible. The existing sea wall was also rebuilt to protect the home and the neighboring properties.

The interior were respectful of the past, yet in total harmony with its ingenious avant-garde improvements. The interior feels as cozy as a cottage with average sized rooms all minimally furnished by interior designer Jean Verbridge. The fully equipped kitchen was expanded by enclosing a section of the front porch and looks out to ocean views. Where the kitchen used to be located, now lays a two-story library retreat for the owner’s eclectic collection of art. A carriage house that was burned down was rebuilt with an attached garage that extends into an extra floor of living space, with a home theater, game room, sauna, and elevator. The high tech home has fully automated and energy-efficient systems; window blinds, espresso maker, landscape irrigation, solar roof panels, and the temperature of the wine cellar, pool water and sauna can all be controlled remotely. If the owners are away and a storm blows in, the push of a button will drop shutters into place over windows.

To see more on the building and restoration of this incredible home, check out the owner’s blog, here.

The attached carriage house to the left of the restored house contains guest quarters and pool cabana above a three-car garage.

A NanaWall Systems door folds, accordion style, completely out of the way, the swimming pool can be fully opened to the lower level of the house where the is a second kitchen, changing rooms and full bath.

The custom weather vane atop the turret depicts an Austrian mountain goat.