Stunning Waterfall Bay House in New Zealand

Waterfall Bay House is situated in Marlborough Sounds, a seemingly endless collection of harbors, inlets and bays, at the northern end of the South Island of New Zealand. Designed by Bossley Architects, Waterfall Bay is an intimate tidal bay which rings to the sounds of the waterfall high up the narrow valley behind the relatively restricted flat areas where the collection of buildings (house, guest house, shed and boatshed) are located.

The site for the new house is adjacent to the jetty, tucked onto a narrow plot of land between the sea and the rising hills behind. It was important that existing trees be maintained, which meant that that lower levels had to be cut into the bank to reduce the impact of the overall form. Arrival to the site is normally by sea to the jetty, so the double-height glazed stair space reflects the axis of the arrival sequence, while the entry path zigzags off the axis and then returns.

The 2,906 square foot (270 square meters) house consists of two elements: the two storey main wing with guest bedrooms below and living rooms above, and an upper level main bedroom which is linked by a cranked and rising glazed bridge, under which the landscape falls towards the sea. This bedroom reaches out over the bank into the tall beech trees, supported by a collection of leaning posts suggesting an instability and sense of movement appropriate to the owner’s peripatetic lifestyle. A concrete fireplace is expressed on the outside of the otherwise timber box, to further suggest the sense of imbalance.

In order to create a sense of comfort and avoid a brittle “newness”, wide floorboards which will quickly age were combined with a variety of plywood linings, demolition hardwood beams and columns, and timber joinery. The house is beautifully “inhabited” by a collection of fine, well-worn, mainly mid-20th century furniture and light fittings. A variety of window proportions and positions ensures an interesting range of connections to the sea immediately below, and to the mid-distance views across the bay. The link to the waterfall was significant for the owner, so the floor levels and orientation of rooms was carefully manipulated to provide views or acoustic connection to it. The design had a long gestation period, which ensured that the house and external spaces reflect the owner’s carefully refined rituals associated with growing vegetables, raising chickens, cooking, reading, relaxing, and entertaining.