Exquisite Barcelona apartment built for book lovers

Transversal Expression is a beautiful home in Barcelona, Spain designed by interior designer Susanna Cots for two book lovers. The main artery that unites the whole space is a wooden lacquered sheet that crosses the rooms and wraps them up like a warm and protective skin. Wood crosses the apartment vertically and horizontally creating an emotional and warm passageway.

The starting point of the housing is located in its central nucleus where the dining room’s ceilings are dressed in wood that, at the same time, shapes the furniture that holds the TV and a bioethanol fireplace. This wooden wrapping continues across the ceiling and separates the living and the water areas inside and outside, and is subtly bathed in natural light in the bathrooms. The warm area reaches the suite defining the sleeping area and finally becoming the bed head.

Nature is an essential element of the design where the terrace plays the same essential role as the rest of the interior design. Visually, the terrace has been projected as an element of atrezzo through a minimal landscape gardening. An urban vegetable garden helps connect the inside space both from a design and an emotional point of view thanks to its interaction.

Following the essence of the designer’s philosophy, the rest of the space has been projected in white and the rooms have been accessorized with black touches, such as shelves and decorative lamps.

Reading is part of the daily routine of the owners and that is why the central area is transversely surrounded by bookshelves. The studio is fully integrated into the living room and creates a corner flooded in light that faces the terrace.

The kitchen furniture has been designed in white lacquer on white silestone and is completed with a hidden panel-door that flows into the exterior laundry room.

The suite includes a water area to evoke a relaxed feeling. This is why a bath has been designed next to the bed, with a door system that turns into a relaxing bench. The shower has been emphasized by projecting it double and invading it with natural light. This final touch is an armchair of the owners, which turns the room into a fascinating eclectic space.