Johannesburg residence seduces with opulence

This incredible home was designed for an extended family in Johannesburg, South Africa by Saota Architects. Situated in Houghton on a gentle slope, the site is surrounded by trees and has views from the upper levels. The site was split into two separate sites organized around a common entrance and driveway providing access to both houses. The houses have a U-shaped configuration organized around an internal courtyard and allow access to all of the living spaces and the swimming pool. A perforated wall separates the public forecourt from the private spaces.

Internally the spaces pivot around a central volume with a ribbon like spiral stair. The living spaces, kitchen and private garden are to the north, while the games room, pool and gym are to the west. All of these spaces connect to the courtyard which in turn connects back to the main house and its living spaces.

Because of the west facing facade, a set of large shutters, which drop below the level of the first floor slab, provide shade and protection from the setting sun. Care was also taken in selecting performance-glass that would minimize the impact of direct sun. The bedrooms and study are on the upper level. The passage to the children’s bedroom runs along the perforated wall that separates the building from the driveway.

ANTONI Associates were appointed to create a contemporary interior which needed to reflect their family lifestyle. The decor and furniture selected are modern and have strong lines to complement the linear architecture. A number of bespoke furniture pieces were designed by OKHA Interiors.

Neutral palettes with accent colors have been used throughout. Strong graphic rugs add drama and texture to the rooms which offset against the solid architectural surfaces. Curated art by South African artists amongst others Lyndi Sales and Philip Barlow have been placed throughout the house.

Photos: Adam Letch, Elsa Young

  • Leticia Pires

    Thank you so much for this article. I was searching for this plans a long time a go. Thank you so much !!!!