Creatively partitioned five-story Chelsea townhouse

The existing dwelling in Chelsea, London has a deep and narrow floor plate, with daylight penetrating from the east and west. The proposed project by architecture firm Elips Design aimed to enhance the amount of natural light by investigating levels of transparency both vertical and horizontally, through a play of reflections and perspectives. That is the reason why the architects chose to build an extension in complete glass, and used stainless steel for the structure in order to have the reflection of the surrounding green landscape.

The depth of the 52 square meters building creates a visual connectivity between the living space and the external landscaping, whilst maximizing transparency and natural daylight. The choice open space, creating a sequence of distinct functional areas where it is dismantled the concept of “room” for a context of spatial fluidity. The service areas including toilet and laundry cupboard are all together. The dining area is planned in the basement, along with the kitchen area, while the ground floor is dedicated to the living room and a library room.

The creation of a core services behind the kitchen frees up the stairs by expanding existing wardrobes across wide spaces and create a space for living adjacent to the well-being. The bedrooms, on the three floors below, maximizes the use of space with bespoke furnishings and creates contemporary yet cozy rooms.