Contemporary glass house in New York

This 1950’s ranch house was brought into the 21st century and integrated with the landscape in Sands Point, New York, by studio Ohlhausen DuBois Architects. A glass pavilion for the daily living, cooking and dining activities was added to the original structure. This glass pavilion ties into a series of terraces, gardens, swimming pool and outdoor living spaces.

The addition of the glass pavilion allows the house to extend out into the property. The use of glass on three sides contrasts with the more closed nature of the original structure, which was converted to bedrooms, bathrooms, and a study. The gardens and outdoor living spaces were designed simultaneously with the glass pavilion and were conceived as extensions of the new indoor living spaces.

The architects incorporated sustainability into their project, which includes, “reuse the existing structure and as much of the landscape as we could, which allowed us to take advantage of the mature plantings and the good south facing orientation of the original house. Highly insulate the existing house and install high performance windows and glass doors. Minimize summer cooling with high performance glazing, deep overhangs, and good sun screening. Minimize winter heating with dark stone floors and a radiant heating system.”